5 reacties geplaatst voor Bets Saris

 1. Met een aantal mensen hebben we een beknopt levensverhaal van Tante Bets opgetekend, we willen dit graag met jullie delen.

  Tante Bets werd Geboren op 27 maart 1927 als tweede kind van de familie Saris, Na Tante Bets werden nog 9 kinderen in dit gezin geboren.

  De familie Saris runde een smederij en een winkel in huishoudelijke artikelen. Tante Bets groeide op in Liempde, waar ze na de lagere school thuis heel hard nodig was in het huishouden.

  Ieder kind uit het gezin Saris had zijn of haar eigen taak, de jongens bekwaamden zich allen in een technisch vak, en de meisjes hadden een verzorgende taak. Tante Bets wijdde zich met haar zusters mede aan het huishouden. De geschrobde keuken-, en winkelvoer op zaterdagmiddag was voor enige tijd verboden terrein voor iedereen die deze vloer mogelijkerwijs, vies kon maken. De vloer werd om die reden, na het schrobben, dan ook met hand en tand bewaakt.

  Naast Poetsen hield Tante Bets zich ook bezig met de verzorging van de jongste kinderen en het huishouden. Moeder bestierde immers de winkel terwijl vader de smederij runde. Er zijn twee zusjes op jonge leeftijd overleden, daarnaast verongelukte broer Cor op 19-jarige leeftijd bij een tragisch ongeval in Liempde. Gebeurtenissen die diepe impact op het hele gezin hadden.

  Na het overlijden van Opa, zijn Oma en Tante Bets verhuisd naar het centrum, hier heeft Tante Bets nog een winkel gerund in babyartikelen waarbij ze de zorg van Oma tot aan het einde toe heeft begeleid.

  Na deze periode bleef Tante Bets ongetrouwd, alleen achter. Hier had ze vooral in het begin erg veel moeite mee, ze wist hier echter toch sterk doorheen te komen. Ze weigerde om bij de pakken neer te gaan zitten, en ze verhuisde naar een gemeentelijke woning aan de Oude Dijk waar ze 15 jaar met veel plezier heeft gewoond en veel bezoek van familie, vrienden en kennissen kreeg.

  In deze periode wist ze zich ook aan te sluiten bij de CREA handwerkclub in Boxtel, De Gym, en het kaartclubje van de buren. In deze gezelschappen wist tante Bets zich ook prima te manifesteren. Gezellig maar ook kritisch als het in haar ogen nodig was, vaak niet te beroerd om zo nu en dan een standpunt te maken!

  Naarmate ze ouder werd kreeg ze meerdere klachten. Dit was dan ook de reden om een andere woning aan te vragen. Ze kwam in een prachtig nieuw appartement in het Schoolpad te wonen. Hier heeft ze ongeveer 10 jaar met veel plezier gewoond.

  Echter ook hier kreeg ze meer fysieke klachten, die meer hulp en zorg behoefden. Uiteindelijk zag ze zelf in dat ondanks alle liefdevolle hulp en aandacht van haar nichtjes en familie, ze de volgende stap moest maken naar het verpleeghuis Liduina in Boxtel.

  Hier heeft ze ondanks de goede zorg en aandacht een moeilijke tijd doorgemaakt. Haar hele leven zelfstandig geweest en nu steeds meer afhankelijk van de zorg. In het begin gaf dat nog wel eens spanning met haar eigen patroon van doen en laten. Uiteindelijk heeft ze toch haar best gedaan om zich aan te passen. Ze kon genieten van de wandelingen door de tuin van Liduina, eventueel gepaard met het nuttigen van een lekkere ijsco. Familie en bekenden bleven altijd welkom. Tante Bets zorgde dan voor iets lekkers bij de koffie, en het bezoek duurde steevast, te kort!

  Het was een tegenvaller dat haar 94e verjaardag weer NIET in het café gevierd kon worden. Het alternatief, de verjaardag over 6 dagen uit te spreiden met elke dag koffie en gebak, was uiteindelijk aanvaardbaar.

  We zijn geschrokken van het plotseling overlijden maar tegelijkertijd dankbaar dat haar verder lijden bespaard is gebleven.

 2. Lieve Bets,

  Dinsdag morgen kwam je in de huiskamer, Ik zei goedemorgen Bets is alles weer gewassen en glad gestreken.
  En dan kwam de lach op je gezicht, zo mooi.
  Effe gebuurt samen , wat rake opmerkingen van je , je was goed gemutst.
  Zo als elke dag , servet aan doen , kopje thee geven.
  Boterham gebracht, nog 1 stukje in je mond gedaan en ik ging verder.
  En binnen no time , hoorde ik je, op een manier die ik herkende als, dat het ernstig is
  ik was er voor je Bets , maar we zagen dat dit niet goed was,
  Ongelooflijk wat er gebeurde, heftig heel heftig.
  Bets je hebt het leven losgelaten……….
  Bets ik ben blij dat ik je voor je heb mogen zorgen, zal je niet vergeten.
  Bedankt voor de vele leuke momenten samen .

  Maaijke , clientondersteuner meidoorn

 3. Lieve tante Bets,

  Plotseling het bericht dat je bent heengegaan. Mijn tante, de oudere zus van mijn moeder, Verdrietig maar ook dankbaar dat je verder leed bespaard is gebleven.
  Hierbij neem ik afscheid van je. Ik wil je bedanken voor de mooie momenten die we samen hebben beleefd, waarin we veel hebben gelachen. Ik wens je een goede reis naar de ander zijde.
  Ook wil ik alle dierbaren van tante Bets van harte condoleren met dit grote verlies en veel troost en mooie herinneringen toewensen.

  Warme groet, Yvonne

 4. Vanmorgen mocht ik je verzorgen. Je was zo blij toen ik kwam. “Zo fijn da ge er al weer bent speciaal voor mij. Waar zijn oe kiendjes?”. Die zijn bij hun vader thuis ze slapen nog. “Hedde ze wel goed ingestopt, want mannen kunnen dat niet goed.” 🤣🤣
  Wat hebben we gelachen tijdens de zorg zoals altijd. Na de zorg brengen we je naar de huiskamer mijn collega leest nog met je een artikel in de krant. Ik schud je de hand en zeg nog tegen je bedankt voor de gezellige ochtend. “Ja, meid dat was erg leuk.” 10 min later wordt je bewusteloos naar jouw kamer gebracht. We leggen je op bed en het leven verdwijnt uit jouw lichaam. Zo plotseling en abrupt, gelukkig heb je er zelf niks van meegekregen.
  Wat zal ik je gaan missen.
  Als je onrustig was ging ik bij je zitten en kletsten we over van alles en nog wat en maakten we veel grapjes waardoor je rustig werd.
  Lieve Bets rust zacht.

 5. Nooit meer gezellig samen koffie drinken en lachen.

  Rust zacht Bets!

  Familie Saris,

  Moeilijk is het om woorden te vinden die troost bieden. Maar oprechte gedachten van medeleven gaan naar jullie uit.

  Gecondoleerd met het verlies van ‘tante Bets’.

Teken dit condoleance register

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *